Mijn naam is Esther Croes, gediplomeerd coach Mindfulness Cognitive Based Therapy, docent power en kinderyoga en niet te vergeten sociaal maatschappelijk ondernemer!

Voordat ik in aanraking kwam met yoga en mindfulness heb ik 10 jaar achter de schermen gewerkt in de musicalbranche o.a. bij Albert Verlinde, Joop van de Ende en de Theater de Efteling. Ik hield me bezig met plannen, organiseren van grote theaterproducties.

Mijn hoofd stond dag en nacht aan. Mijn aandacht was voornamelijk gericht op de toekomst of verleden en ik werkte volledig op de automatische piloot.

Na mijn bevalling raakte mijn hormoonhuishouding in de war. Ik kreeg last van een hyperthyreoïdie (te snelwerkende schildklier). Dit leidde uiteindelijk tot de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte. 3 jaar lang negeerde ik mijn lichaam en kreeg verschillende klachten o.a. gejaagdheid, hartkloppingen, gewichtsverlies, struma (vergroting schildklier), menstruatie stoornis, angst en andere psychische klachten.

Gedurende deze periode bleef ik gewoon doorwerken. Ik was tenslotte ZZP-er en gaf mezelf geen tijd om tot rust te komen. Toen ik uiteindelijk niet meer kon slapen ben ik naar de huisarts gegaan. Ik werd diezelfde avond nog gebeld door het ziekenhuis en kreeg onmiddellijk bètablokkers toegediend om een hartinfarct te voorkomen. Signalen van stress, spanning en onrust voelde ik destijds niet, omdat ik voortdurend in mijn hoofd leefde. Ondanks het advies van de artsen om tijdelijk te stoppen met werk, heb ik mijn klus afgemaakt.

Daarna nam ik een time-out van een half jaar om mijn lichaam te laten herstellen en ging vervolgens weer aan het werk. Eerst parttime en daarna weer 24/7 aan het werk. Altijd maar door in de weekenden en feestdagen: ‘The show must always go on’ .

In deze periode kreeg ik weer last van mijn schildklier, maar minder dan daarvoor. Dit was voor mij een vrijbrief. Toen uiteindelijk mijn opdracht door een bedrijfsovername plotseling ophield, stond ik op een kruispunt: aan de ene kant keek ik dankbaar terug op 10 mooie jaren in de musicals en aan de andere kant realiseerde ik me dat dit wellicht mijn redding kon zijn. Ik had meer behoefte aan rust en regelmaat en wilde ook meer tijd doorbrengen met mijn gezin.

Toen besloot ik het roer om te gooien en mijn intuïtie te volgen. Dit was geen makkelijke periode, maar bleek achteraf de beste keuze! Omdat ik geen uitkering had, maakte ik me zorgen of ik wel voldoende reserves had om rond te  komen. Ondanks mijn twijfels, angst en onzekerheid bleef ik trouw aan mezelf. Ik geloof sterk in eigen kracht. Ik geloof inmiddels dat als je eerlijk bent naar jezelf en luistert naar wat het leven te bieden heeft, je uiteindelijk terecht komt op de plek waar jij wil zijn.

In die tijd kwam ik in aanraking met yoga. Dit was voor mij werkelijk een openbaring. Voor het eerst kon ik na jaren mijn tenen voelen, in plaats van dat ik erover nadacht. Voor mij betekent yoga, contact maken met mijn lijf, ontwikkelen van lichaamsbewustwording. De combinatie met mindfulness werkt voor mij perfect omdat ik steeds beter mijn binnenwereld leer kennen. Mijn schildklier is weer in balans, ik slik geen medicatie meer en, hoewel ik af en toe nog steeds op- en neer stuiter :-), ervaar ik meer rust en balans.

Naast yoga en mindfulness was ik op zoek naar zingeving. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Vanaf 2015 ben ik werkzaam bij de Quiet Community, een marktplaats zonder geld, waar we armoede verzachten en mensen met een kleine portemonnee een steuntje in de rug geven.

Mijn levensmotto is: geniet van het leven! Neem de regie in eigen hand en volg je hart. Jij bepaalt waar de reis naartoe gaat. Geniet van de kleine mooie dingen en besteed geen aandacht aan zaken die onbelangrijk zijn. Waar de reis naartoe gaat is soms niet altijd helder, maar laat je niet leiden door angst en ga op onderzoek uit. Vertrouw op jezelf, probeer tussendoor te genieten en weet dat het allerbeste nog moet komen…

Liefs,

 

Esther

Enjoy the journey of life and become the best version of yourself